Κίνδυνοι Για Τον Υπολογιστή ΜαςΗμερομηνία Συγγραφής: 30/03/2011.
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2012.VIRUS

Βασικές ΠληροφορίεςΟι ιοί των υπολογιστών είναι μικρά προγράμματα λογισμικού, σχεδιασμένα να εξαπλώνονται από τον έναν υπολογιστή στον άλλον και να παρεμβαίνουν στη λειτουργία του υπολογιστή.

Ένας ιός μπορεί να αλλοιώσει ή να διαγράψει δεδομένα από τον υπολογιστή σας, να χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να εξαπλωθεί σε άλλους υπολογιστές ή ακόμα και να διαγράψει τα πάντα από το σκληρό σας δίσκο.

Οι ιοί εξαπλώνονται πιο εύκολα μέσω των συνημμένων των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή των άμεσων μηνυμάτων. Γι' αυτό είναι απαραίτητο να μην ανοίγετε ποτέ συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εκτός εάν γνωρίζετε από ποιόν είναι και τα περιμένετε.

Οι ιοί μεταμφιέζονται σε συνημμένα με αστείες φωτογραφίες, ευχετήριες κάρτες ή αρχεία ήχου και βίντεο.

Οι ιοί εξαπλώνονται επίσης μέσω λήψεων από το Internet. Μπορούν να κρυφτούν σε νόμιμο λογισμικό ή άλλα αρχεία ή προγράμματα των οποίων ενδεχομένως να κάνετε λήψη.

Συμπτώματα Ιού ΥπολογιστήΑν υποψιάζεστε ή είστε βέβαιοι ότι ο υπολογιστής σας έχει προσβληθεί από ιό υπολογιστή, φροντίστε να αποκτήσετε το το τρέχον λογισμικό προστασίας από ιούς. Ακολουθούν ορισμένες βασικές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ένας υπολογιστής μπορεί να έχει προσβληθεί:

-Ο υπολογιστής λειτουργεί πιο αργά από ό, τι συνήθως.
-Η λειτουργία του υπολογιστή σταματάει ή κλειδώνει συχνά.
-Ο υπολογιστής παρουσιάζει σφάλματα και μετά κάνει επανεκκίνηση κάθε λίγα λεπτά.
-Ο υπολογιστής επανεκκινεί μόνος του.. Επίσης, ο υπολογιστής δεν λειτουργεί όπως συνήθως.
-Οι εφαρμογές στον υπολογιστή δεν λειτουργούν σωστά.
-Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στους δίσκους ή στις μονάδες δίσκου.
-Δεν είναι δυνατή η σωστή εκτύπωση..
-Βλέπετε ασυνήθιστα μηνύματα σφάλματος.
-Βλέπετε παραμορφωμένα μενού και παράθυρα διαλόγου.
-Υπάρχει διπλή επέκταση σε ένα συνημμένο που ανοίξατε πρόσφατα, όπως επέκταση .jpg, .vbs, .gif ή .exe.
-Ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς έχει απενεργοποιηθεί χωρίς λόγο. Επιπλέον, δεν είναι δυνατή η επανεκκίνηση του προγράμματος προστασίας από ιούς.
-Δεν μπορεί να εγκατασταθεί ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς στον υπολογιστή ή το πρόγραμμα προστασίας από ιούς δεν θα εκτελεστεί.
-Εμφανίζονται νέα εικονίδια στην επιφάνεια εργασίας, τα οποία δεν τοποθετήσατε εσείς εκεί ή τα εικονίδια δεν σχετίζονται με κανένα από τα προγράμματα που εγκαταστήσατε πρόσφατα.
-Παρατηρείται απροσδόκητη αναπαραγωγή περίεργων ήχων ή μουσικής από τα ηχεία.
-Κάποιο πρόγραμμα εξαφανίζεται από τον υπολογιστή, παρόλο που δεν το καταργήσατε σκόπιμα.


Σημείωση Αυτές είναι οι συνηθισμένες ενδείξεις μόλυνσης. Ωστόσο, αυτές οι ενδείξεις μπορεί επίσης να προκληθούν από προβλήματα υλικού ή λογισμικού που δεν έχουν σχέση με ιούς υπολογιστών.

Πώς Να Προστατευτείτε Από Τους Ιούς Των ΥπολογιστώνΤίποτα δεν μπορεί να σας εγγυηθεί 100% την ασφάλεια του υπολογιστή σας. Ωστόσο, μπορείτε να συνεχίσετε να βελτιώνετε την ασφάλεια του υπολογιστή σας και να ελαττώσετε την πιθανότητα προσβολής, χρησιμοποιώντας τείχος προστασίας, διατηρώντας τον υπολογιστή σας ενημερωμένο, διατηρώντας συνδρομή σε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς και εφαρμόζοντας μερικές καλές μεθόδους.


Συμβουλή: Επειδή καμία μέθοδος ασφαλείας δεν είναι εγγυημένη, είναι σημαντικό να κάνετε αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών αρχείων σε τακτά χρονικά διαστήματα, προτού έρθετε αντιμέτωποι με κάποιον ιό ή άλλα προβλήματα.


Βήματα Που Θα Σας Βοηθήσουν Στην Αποφυγή Των ιών:1.Ποτέ μην ανοίγετε συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προέρχεται από αποστολέα που δεν γνωρίζετε.

2. Ποτέ μην ανοίγετε συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από αποστολέα που γνωρίζετε, εκτός εάν γνωρίζετε ακριβώς τι περιέχει το συνημμένο. Ο αποστολέας μπορεί να μην υποψιάζεται ότι περιέχει ιό.

3. Ποτέ μην εγκαταστήσετε προγράμματα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας αμφιβόλου προέλευσης.

4.Χρησιμοποιήστε τείχος προστασίας στο Internet.
Το τείχος προστασίας προστατεύει τον υπολογιστή σας από χάκερ που θα επιχειρούσαν να διαγράψουν πληροφορίες από το σύστημά σας, να προκαλέσουν κατάρρευση του υπολογιστή σας, ακόμα και να υποκλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ή τους αριθμούς πιστωτικών καρτών σας. Φροντίστε ώστε το τείχος προστασίας να είναι πάντοτε ενεργοποιημένο. Αν χρησιμοποιείτε λειτουργικό σύστημα Windows, έχετε ήδη τείχος προστασίας. Μπορείτε να ελέγξετε αν είναι ενεργοποιημένο από την αντίστοιχη περιοχή του πίνακα ελέγχου. (Μενού Έναρξη -->Πίνακας ελέγχου).

Στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά προγράμματα τείχους προστασίας σε σχετικά καλές τιμές που μπορείτε να αγοράσετε ενώ επίσης υπάρχουν και αξιόπιστα προγράμματα τείχους προστασίας δωρεάν όπως το comodo http://personalfirewall.comodo.com/ (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011), το Sunbelt Personal Firewall http://www.sunbeltsoftware.com/Home-Home-Office/Sunbelt-Personal-Firewall/ (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011), το zonealarm http://www.zonealarm.com/security/en-us/zonealarm-pc-security-free-firewall.htm (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011)αλλά και αρκετά άλλα.

5. Χρησιμοποιήστε ενημερωμένο λογισμικό προστασίας από ιούς
Το λογισμικό κατά των ιών είναι ένα πρόγραμμα που είτε συνοδεύει τον υπολογιστή σας είτε το αγοράζετε και το εγκαθιστάτε εσείς. Σας βοηθά να προστατεύετε τον υπολογιστή σας από τους περισσότερους ιούς, του ιούς τύπου "worm", τους ιούς τύπου "Trojan horse" και τους άλλους ανεπιθύμητους εισβολείς που μπορεί να "αρρωστήσουν" τον υπολογιστή σας. Οι ιοί, οι ιοί τύπου "worm" κ.λπ. συχνά βλάπτουν τον υπολογιστή σας διαγράφοντας αρχεία, προσπελαύνοντας προσωπικά δεδομένα ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή σας για την προσβολή άλλων υπολογιστών. Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα προστασίας από ιούς. Εύκολα θα βρείτε και σε καλές τιμές. Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και κάποια δωρέαν προγράμματα αυτού του είδους που θεωρούνται σχετικά αξιόπιστα. Μερικά από αυτά είναι: Το antivir http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011), το AVG http://free.avg.com/ww-en/homepage (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011), το Avast http://www.avast.com/free-antivirus-download (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011), αλλά και πολλά άλλα.

6. Χρησιμοποιήστε ενημερωμένη τεχνολογία προστασίας από το λογισμικό υποκλοπής (spyware)
Το λογισμικό που προβάλλει αναδυόμενα παράθυρα με διαφημίσεις στον υπολογιστή σας, που συλλέγει και αναμεταδίδει τα προσωπικά σας στοιχεία ή αλλάζει τις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας εν αγνοία σας και χωρίς την συγκατάθεσή σας, ονομάζεται λογισμικό υποκλοπής spyware. Και σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές αυτών των προγραμμάτων που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι απαγορευτικές. Παρόλα αυτά υπάρχουν και δωρεάν προγράμματα που μπορείτε να κατεβάσετε από το διαδίκτυο. Μερικά από αυτά είναι: το superantispyware http://www.superantispyware.com/ (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011), το adaware http://www.lavasoft.com/products/ad_aware_free.php (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011) και το spywareterminato http://www.spywareterminator.com/ (τελευταία επίσκεψη 18/3/2011) καθώς και πολλά άλλα.

7. Διατηρήστε Eνημερωμένο Tο Λειτουργικό Σας Σύστημα
Οι ενημερώσεις υψηλής προτεραιότητας είναι κρίσιμες για την ασφάλεια και την αξιοπιστία του υπολογιστή σας. Προσφέρουν την πιο πρόσφατη προστασία ενάντια σε κακόβουλες ηλεκτρονικές δραστηριότητες.


Το σχολείο μας καθώς και ο συγγραφέας του άρθρου ουδεμία ευθύνη φέρουν για τυχόν βλάβες οποιασδήποτε μορφής μπορούν να προκληθούν στον υπολογιστή σας από την εγκατάσταση των προγραμμάτων που προτείνονται στην παρούσα ιστοσελίδα. Ο επισκέπτης που θα ακολουθήσει τους παραπάνω συνδέσμους ενεργεί με δική του ευθύνη.


Με την χρήση της παρακάτω εικόνας μπορείτε να συνδεθείτε με τον δικτυακό τόπο της common craft (η εταιρία ασχολείται ιδιαιτέρως με την παραγωγή εκπαιδευτικών βίντεο) και να παρακολουθήσετε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο σχετικά μόλις 3 λεπτά διάρκειας, που παρουσιάζει με απλό και επεξηγηματικό τρόπο τους διαφορετικούς τύπους ιών υπολογιστών, πως αυτοί μεταδίδονται και τι μπορείτε να κάνετε ώστε να εμποδίσετε την εξάπλωση τους.
To saferinternet για τους ιους...Συντάκτης: Ιωάννης Δούρβας, εκπαιδευτικός. Στην συλλογή πληροφοριών βοήθησε ιδιαιτέρως ο μαθητής της Β Λυκείου(2011) Πρίφτης Δημήτρης του Λυκείου(Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις) Κασσιόπης στην Κέρκυρα .

ΠΗΓΕΣ:

από την wikipedia(τελευταία επίσκεψη 18/03/2011)
από το sch.gr(τελευταία επίσκεψη 18/03/2011)
από τη Microsoft.gr(τελευταία επίσκεψη 18/03/2011)
από τη Microsoft.gr(τελευταία επίσκεψη 18/03/2011)
από τη Microsoft.gr(τελευταία επίσκεψη 18/03/2011)ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ


Βαθμολογήστε το παραπάνω άρθρο.
Πολύ καλό. Καλό. Μέτριο. Ανεπαρκή.


Η αξιολόγηση ως τώρα

Πολύ καλό.(0)
Καλό.(0)
Μέτριο.(0)
Ανεπαρκή.(0)ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΧΟΛΙΩΝ


Πρέπει να είστε συνδεδεμένος για να κάνετε σχόλια

------------------------ΣΧΟΛΙΑ------------------------

Σχόλιο: zithromax mejor precio or 9234 or El más barato Lasix online or %O or Deltasone mejores precios or 160172 or Comprar Lasix online or ixfxh or El más barato Deltasone online or 701202 or Comprar zithromax or 88833 or Donde puedo comprar propecia or hve or zithromax en línea or %-[ or Cheapest propecia or =D or Deltasone asequibles or yedeia or zi
Από: Conseguir cheap Lasix
Ημερομηνία: 2013 Nov 24

-----------------------
Σχόλιο:
Deltasone asequibles or 709 or zithromax descuentos or >:DDD or Από: Comparar precios zithromax
Ημερομηνία: 2013 Nov 24

-----------------------
Σχόλιο:
Cheap Deltasone or 865 or Comprar propecia online or 770826 or
Από: zithromax asequibles
Ημερομηνία: 2013 Nov 24

-----------------------
Σχόλιο:
Deltasone ganga or tjj or Comprar propecia online or aei or Ofe
Από: Cheapest Clomid
Ημερομηνία: 2013 Nov 24

-----------------------
Σχόλιο:
¿Cómo puedo obtener Deltasone or >:-O or propecia en línea or >:-( or Cheapest Deltasone or :] or Donde comprar propecia or wtwpq or
Από: propecia asequibles
Ημερομηνία: 2013 Nov 23

-----------------------