Αν Δεν το Βρούμε Στο Google, Δεν Υπάρχει;
Στο μυαλό πολλών ανθρώπων το google είναι ένα εργαλείο που δίνει λύση σε πολλά προβλήματα. Αρκεί η πληκτρολόγηση μιας λέξης κλειδί και θα εμφανίσει ένα σύνολο αποτελεσμάτων. Το ερώτημα είναι αν αυτό το σύνολο αποτελεσμάτων είναι και αυτό που χρειαζόμαστε. Πόσο σχετικά είναι με την αναζήτηση μας; Ποια είναι η ποιότητα των σελίδων που εμφανίζονται σαν αποτέλεσμα; Μπορούμε να εμπιστευτούμε τις πληροφορίες που διαθέτουν;
Πρέπει να ξέρουμε ότι το google καλύπτει μόνο το 40% των πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στον παγκόσμιο ιστό. Αν λάβουμε υπόψη ότι πολλές πληροφορίες είναι αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων και σε ασφαλείς ιστοσελίδες τότε αυτό το ποσοστό μπορεί να πέσει στο 15%!!!
Το Google βεβαία είναι πολύ βολικό και εύκολο στην χρήση του. Η πληκτρολόγηση μιας απλής λέξης κλειδί αποφέρει εκατοντάδες αποτελέσματα με αποτέλεσμα ο χρήστης να θεωρεί πως κατέχει καλά την τεχνική της ερευνάς στο διαδίκτυο. Δεν έχει αναρωτηθεί όμως για την ποιότητα των αποτελεσμάτων.
Οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν ότι το google τοποθετεί σαν πρώτες στην λίστα των αποτελεσμάτων τις πιο δημοφιλής - με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα- ιστοσελίδες. Προσέξτε!!! Όχι τις πιο σχετικές με το θέμα αναζήτησης αλλά τις πιο δημοφιλής σχετικά με το θέμα αναζήτησης.
Έχει διαφορά.
Ο τρόπος λοιπόν που αναζητούμε πληροφορίες δεν είναι τόσο απλός όσο οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν. Αυτό δεν σημαίνει βεβαία πως είναι και δύσκολος. Θέλει υπομονή, επιμονή στην χρήση διαφορετικών λέξεων κλειδιών, χρήση διαφορετικών μηχανών αναζήτησης γιατί μπορούν να μας δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα και κυρίως κριτική ικανότητα και διάθεση απέναντι στα αποτελέσματα
Συμβουλές Για Πιο Σωστή Αναζήτηση.
Ανεξάρτητα από την μηχανή αναζήτηση που θα χρησιμοποιήσουμε (Google, yahoo κτλ) μπορούμε να ακολουθούμε κάποιους γενικούς κανόνες για να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας μας.
-Διαλέξτε προσεκτικά τις λέξεις αναζήτησης.
-Αν είναι εφικτό χρησιμοποιήστε αρκετές λέξεις ώστε να περιγράψετε ακριβώς την αναζήτηση σας.
-Τοποθετήστε πρώτες τις ποιο σημαντικές λέξεις.
-Αναζητήστε με συνώνυμες και διαφορετικές λέξεις κάθε φορά. Ποτέ μια και μόνο αναζήτηση δεν είναι αρκετή.
-Χρησιμοποιήστε εισαγωγικά για να ψάξετε για ολόκληρη την φράση πληκτρολόγησης. Χωρίς εισαγωγικά οι μηχανές αναζήτησης ψάχνουν ξεχωριστά για την κάθε λέξη.
-Χρησιμοποιήστε την σύνθετη αναζήτηση (αναζήτηση για προχωρημένους) που έχουν μάλλον όλες οι μηχανές αναζήτησης.
Θεματικοί Κατάλογοι.
Οι Θεματικοί Κατάλογοι περιλαμβάνουν διευθύνσεις δικτυακών τόπων οργανωμένες σε θεματικές κατηγορίες όπως Επιστήμη, Αναψυχή, Κοινωνία, Αθλητικά κ.α. Η κάθε κατηγορία έχει υποκατηγορίες. Για παράδειγμα, η κατηγορία Αναψυχή μπορεί να περιέχει τις υποκατηγορίες Αυτοκίνητο, Διασκέδαση, Θάλασσα, Μοντελισμός κ.α. Οι υποκατηγορίες μπορεί να συνεχίζουν για αρκετά επίπεδα.
Η χρήση των θεματικών καταλόγων προτείνεται ιδιαίτερα όταν ο στόχος της αναζήτησης δεν είναι συγκεκριμένος αλλά αποσκοπεί στην γενικότερη ενημέρωση για ένα θέμα.
ΠΡΟΤΑΣΗ.
Μερικοί θεματικοί κατάλογοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις έρευνές σας είναι:
Το APN Greece
http://www.apn.gr/greece/
Το Pathfinder Guide
http://guide.pathfinder.gr/
Από την Forthnet
http://dir.forthnet.gr
To best-sites.gr/
http://best-sites.gr/
To way.gr
http://directory.way.gr/
To psakse.gr
http://psakse.gr/
Το hellaslinks.gr/
http://www.hellaslinks.gr/
Αντιλαμβάνεστε ότι η πληροφορία που αναζητούμε είναι πιθανό να μην είναι καταχωρισμένη σε κάποια Ελληνική ιστοσελίδα γιατί ο Ελληνικός ιστός μπορεί να εξελίσσεται ραγδαία αλλά ακόμα είναι σε νηπιακή ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει ψηφιοποιηθεί ακόμα αρκετό υλικό με αποτέλεσμα πολλές φορές να αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στον παγκόσμιο ιστό. Παρακάτω σας παραθέτουμε, ενδεικτικά, ορισμένους καταλόγους που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε.
ΠΡΟΤΑΣΗ.
Open Directory Project
http://www.dmoz.org/
Technology news
http://www.zdnet.com/
Μηχανές Αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης υποστηρίζουν την αναζήτηση στο διαδύκτυο με βάση λέξεις κλειδιά. Η αναζήτηση εδώ, κατευθύνεται από τον χρήστη, και η αποτελεσματικότητα - αποδοτικότητα της αναζήτησης από την καταλληλότητα των λέξεων κλειδιών.
Βασική διαφορά μεταξύ θεματικών καταλόγων και μηχανών αναζήτησης είναι ότι οι θεματικοί κατάλογοι οργανώνονται από ανθρώπους ενώ στις μηχανές αναζήτησης η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη.
Παρακάτω θα σας αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες μηχανές αναζήτησης στον Ελληνικό και στον παγκόσμιο ιστό. Πρώτα θα αναφερθούν οι μηχανές γενικού περιεχομένου και στην συνέχεια σας παραθέτουμε μερικές μεταμηχανές αναζήτησης, δηλαδή μηχανές που χρησιμοποιούν αρκετές μηχανές και συνδυάζουν τα αποτελέσματα! Θα βρείτε επίσης μηχανές αναζήτησης που απευθύνονται μόνο σε παιδιά καθώς επίσης και μηχανές αναζήτησης επιστημονικού περιεχομένου. Προσέξτε ιδιαίτερα τις τελευταίες. Τα αποτελέσματά τους συνήθως ανήκουν σε πανεπιστημιακά ή ερευνητικά ιδρύματα γεγονός που αποτελεί σημαντικό κριτήριο αξιοπιστίας των πληροφοριών που διαθέτουν.
ΠΡΟΤΑΣΗ.
Ελληνικές Μηχανές Αναζήτησης.
http://www.google.gr/ ,
http://www.in.gr/ ,
http://www.robby.gr/ ,
www.pathfinder.gr
Παγκόσμιος ιστός.
www.google.com ,
www.yahoo.com,
www.lycos.com ,
www.excite.com ,
www.msn.com,
www.altavista.com
Μεταμηχανές Αναζήτησης.
Οι ΜΕΤΑ μηχανές αναζήτησης, στέλνουν την ερώτηση σε περισσότερες από μια μηχανές αναζήτησης, μερικές φορές μετά από επιλογή του χρήστη. Τα αποτελέσματα συγχωνεύονται και παρουσιάζονται σε μια λίστα, αφού αφαιρεθούν τα διπλά, ή παρουσιάζονται σαν ξεχωριστές λίστες ανά μηχανή αναζήτησης.
Μερικές από αυτές:
http://search.yippy.com/ ,
http://www.dogpile.com/ ,
http://www.mamma.com/ ,
http://www.webcrawler.com/
Μηχανές Αναζήτησης - Θεματικοί κατάλογοι για παιδιά.
Υπάρχουν μηχανές αναζήτησης που διαλέγουν τα αποτελέσματα τους με κριτήρια τα παιδικά ενδιαφέροντα. Ο συντάκτης αυτού του άρθρου τις προτείνει ανεπιφύλακτα όμως και για ενήλικες! Τα αποτελέσματα τους είναι πολύ ενδιαφέροντα και δεν αποκλείεται να βρείτε εδώ αυτό που αναζητάτε. Δοκιμάστε τες λοιπόν.
http://kids.yahoo.com/ ,
http://www.awesomelibrary.org/,
http://www.askkids.com/ .
Μηχανές Αναζήτησης Επιστημονικού Περιεχομένου.
Το Google στην Αγγλική και στην Ελληνική του έκδοση διαθέτει μηχανή αναζήτησης εκπαιδευτικού και επιστημονικού περιεχομένου. Στηριχτείτε λοιπόν γερά πάνω σε γίγαντες στην διεύθυνση
http://scholar.google.gr/schhp?hl=el&tab=ws .
Την ημερομηνία συγγραφής του παρόντος άρθρου το
http://openarchives.gr πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε 49 ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες και ακαδημαϊκά αποθετήρια. Το ευρετήριό του περιέχει 395023 έγγραφα και ενημερώνεται καθημερινά με νέες καταχωρήσεις.
Η Microsoft δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια λίστα. Πολύ καλή δουλειά.
http://academic.research.microsoft.com/
Το
http://www.scirus.com είναι μια μηχανή αναζήτησης επιστημονικού υλικού. Τα αποτελέσματα της αφορούν κρίνονται ικανοποιητικά. Δοκιμάστε την..
Η μηχανή
http://eprints.rclis.org είναι ελεύθερης πρόσβασης αρχειοθήκη για επιστημονικά και τεχνικά κείμενα. Θα βρείτε αρκετά και στην Ελληνική γλώσσα.
Το Internet Public Library
http://ipl.org/ είναι μηχανή αναζήτησης ψηφιακών βιβλιοθηκών ανοικτής πρόσβασης. Τα αποτελέσματα της είναι περισσότερο από ικανοποιητικά ενώ θα βρείτε και ειδική υπηρεσία υποστήριξης για παιδιά και εφήβους.
Η
http://www.free.ed.gov/ είναι μηχανή που διευκολύνει την αναζήτηση πηγών για εκπαιδευτική χρήση ανά γνωστικό αντικείμενο και συντηρείται από το Υπουργείο Παιδείας των Η.Π.Α
Ποιοτικό υλικό ελεγμένο από βιβλιοθηκονόμους και καθηγητές πανεπιστημίου θα βρείτε εδώ:
http://www.academicindex.net/
Θα σας βοηθήσει πολύ στην έρευνα σας για το καλύτερο ιστότοπο σχετικά με την αναζήτηση σας η μηχανή:
http://www.intute.ac.uk/
Συντάκτης: Ιωάννης Δούρβας, εκπαιδευτικός.
Βιβλιογραφία.
-Διδακτικές Προσεγγίσεις και Εργαλεία για την διδασκαλία της Πληροφορικής, Εκδόσεις Νέων Τεχνολογιών, 2009